Badminton, odlična rekreacija za mlade in starejše

Badminton je, na prvi pogled, precej lahek šport. Vendar podrobnejši pogled razodene, da temu ni tako, še posebej pa, če ga želite do neke mere obvladati. Sodi med športe, ki so izjemno prijazni do začetnika. Lopar je lahek in dopušča precej več nepravilnih gibov, ki bi jih težji lopar (npr.teniški) kaznoval s poškodbo. Vsak, ki je že kdaj poskusil igrati tenis ve, kako težko je začeti - lopar je težek, udarci morajo biti močni, da žoga sploh preleti mrežo, že servis sam je motorično dokaj zahteven udarec, ki ga ne more izvesti kar vsak.

 

Badminton pa je igra, pri kateri lahko igralci že od samega začetka uspešno tekmujejo med seboj - na začetku ne zahteva veliko motoričnih sposobnosti in telesne moči. Začetniki bodo igrali bolj po sredini in nekoliko nerodno, a kmalu bodo "začutili" žogo in jo začeli udarjati bolj po kotih, bliže mreži, močneje pri napadalnem udarcu... Bistveno pa je, da bo žoga ostala dolgo v igri, igralci se bodo več gibali in prejeli kvaliteten aerobni trening.

 

Badminton krepi vse mišice v telesu, izostruje čute in reflekse, izboljšuje aerobno pripravljenost in mišično vzdržljivost. Poškodbe niso prepogoste, čeprav se hitro zgodi, da po nerodnosti zvijemo gleženj ali kaj podobnega. Bistveno je, da se dobro ogrejemo in ne začnemo igrati na vso moč že takoj na začetku.

 

CENIK »

 

Badmintonska pravila

Badminton je igra za posameznike ali dvojice. Igra se v zaprtih prostorih, kjer ni zračnih tokov, ki bi motili let žogice. Igra se prek 152 cm visoke mreže, ki deli označeno igrišče na dve polovici. Igralci z loparji udarjajo peresno žogico prek mreže. Cilj igre je, da žogica pade na tla v nasprotnikovem polju.

 

Točkovanje

Točko lahko osvoji samo igralec, ki servira. Pri napaki pride najprej do menjave servisa. Igre dvojic in moških posamezno se igrajo na dva dobljena niza do 15 točk, ženske posamezno pa na dva dobljena niza do 11 točk. Če je rezultat izenačen pri 14 točki, se lahko igralec ali par, ki je prvi dosegel 14 točk odloči ali bo niz podaljšal do 17 ali pa le do 15 točk. Podobna situacija nastane pri igri žensk posamezno, le da se tu niz lahko podaljša do 13 ali pa le 11 točk. Igralec ali par, ki ima pravico do podaljška, mora to storiti pred naslednjim servisom.

 

Servis

Polje, iz katerega igralec servira je vedno odvisno od njegovega rezultata: če je število njegovih točk sodo, servira iz desnega servisnega polja; če je liho, iz levega. Žogico servira v servisno polje, ki leži diagonalno na nasprotni strani.
Žogico je treba vedno udariti pod višino pasu, glava loparja mora biti v celoti pod najnižjim delom roke, s katero igralec drži lopar, igralec mora stati v servisnem polju in imeti med servisom obe stopali v stiku s tlemi. Gibi, ki zavajajo nasprotnika pri servisu niso dovoljeni. Žogica seveda ne sme pasti izven nasprotnikovega servisnega polja.

 

Igra

Cilj igre je, da žogica pade v nasprotnikovo igralno polje. Splošne napake so: - žogica pade iz igrišča, - žogica ne preleti mreže, - žogica zadene igralca, - igralec dvakrat udari po žogici, preden jo pošlje čez mrežo, - igralec udari žogico preden le-ta preleti mrežo, - igralec se dotakne mreže (s katerimkoli delom telesa ali loparjem) medtem, ko je žogica še v igri, - igralec ovira ali moti nasprotnika...

KONTAKTNE INFORMACIJE

Mega Center d.o.o.
Savska cesta 34
4000 Kranj
04 20 20 800
051 441 963
info@megacenter.si
  www.megacenter.si

 

Davčna št. SI74727958

 

 

 

 

Matična št.: 3728650000

 

Mega Center je zavezanec za DDV.

 

KJE NAS NAJDETE?