Spinning

Spinning® je kardiovaskulrani trening, ki imitira kolesarjenje.

Spinning® je ciljno usmerjena vadba, ki se jo lahko obiskuje tako posameznik kot vrhunski športnik. Ker gre v bistvu za vadbo v skupini pa vendar individualno obremenitev. Poudarek je na intenzivnosti vadbe, ki pa si jo lahko vadeči prilagodi glede na svoje sposobnosti. Udeležujejo se ga tako moški kot ženske ne glede na starost ali fizično pripravljenost. Pri Spinningu® ne gre samo za fizični napor ampak tudi psihično sprostitev.

Spinning® vključuje mentalni in fizični razcvet. Uči nas, da doseganje naših ciljev zahteva trud.

Spinning® je zaradi svojih karakteristik priporočljiv tudi za nosečnice (po predhodnem posvetu z ginekologom), ker v sami vadbi ni poskokov ali kakorkoli drugače škodljivih gibov. Intenzivnost si bodoča mamica lahko prilagodi v varnem območju hkrati s tem pa se da položaj na kolesu spreminjati v takšni meri, da ji ostaja vse do pozne nosečnosti na vadbi udobno. Prav tako je priporočljiv za ljudi s prekomerno telesno težo, saj je obremenitev na sklepe nizka in ni možnost poškodb zaradi odvečne teže. Za rehabilitacijo po poškodbah kolenskih vezi. Za vse, ki imajo težave z drugimi sklepi in jim druge vadbe, ki zahtevajo aktivacijo spodnjega dela telesa ne ustrezajo. Poleg fizičnega je seveda psihična komponenta bistvenega pomena. Vadba poteka ob spremljavi glasbe, ki je izbrana glede na obremenitev in frekvenco pedaliranja ter karakteristiko izbrane tehnike kolesarjenja (npr.za klanec sede se izbere glasbo u močnim karakterjem in tempom, ki omogoča kolesarjenje z frekvenco 60 – 80 obratov / minuto RPM).

 

Osnova vadbe je merjenje srčnega utripa, ki pove, koliko naporen je trening. Izmerite ga lahko sami, veliko lažje pa je, če se opremite z merilnikom, ki odčita rezultate. Šele ko veste, kolikšno obremenitev prenese vaše srce, lahko obvladate vadbo. Obremenitve razdelimo na več težavnostnih stopenj glede na srčni utrip:

  • Od 50- do 65-odstotna obremenitev srca: območje RECOVERY – neintenzivna vadba, namenjena regeneraciji in aktivnemu počitku.
  • Od 65- do 75-odstotna obremenitev srca: območje ENDURANCE – poudarek je na aerobnem treningu, izgorevanju maščob in mentalni pripravi posameznika; vaje, ki jih izvajamo, so ravnina, tek in skoki.
  • Od 75- do 85-odstotna obremenitev srca: območje STRENGHT – poudarek je na treningu moči, pridobivanju vzdržljivosti, izgorevanju maščob; gre za mešanico aerobnega in anaerobnega treninga, po ogrevanju izvajamo klanec sede in stoje, tek z obremenitvijo, skoke v klanec.
  • Od 65- do 92-odstotna obremenitev srca: območje INTERVAL – trening, ki ima največji razpon intenzivnosti; to je aerobno-anaerobna vadba, ki poudarja izgorevanje maščob, razvijanje laktatne tolerance, razvoj moči in hitrosti ter izboljšuje frekvenco in ritem, izvajamo pa vse vaje.
  • Od 80- do 92-odstotna obremenitev srca: območje RACE DAY – trening tekma, ki ga uporabljamo kot test pripravljenosti; izjemno intenziven trening, s katerim vadeči preverijo svoj napredek.

 

 

Vir: http://www.bicikel.com/sl/bicikel_zine/2984/spinning_reg_8211_kaj_je_to.html

KONTAKTNE INFORMACIJE

KJE NAS NAJDETE?