MC Kranj
04 20 20 800 051 441 963 info@megacenter.si Facebook Savska cesta 34, 4000 Kranj
Prošport
04 23 10 240 031 362 629 info@prosport.si Facebook Jernejeva ulica 12, 4000 Kranj
Fitnes King
030 267 965 info@fitnesking.si Facebook Cesta Staneta Žagarja 71, 4000 Kranj

Kranj: 051 441 963 | Prošport: 031 362 629 | Fitnes King030 267 965

Image Alt

Squash

Squash je dinamična športna igra, pri kateri nasprotnika z loparjem izmenično udarjata gumijasto žogico v igriščih, ki so zgrajena posebej za to športno igro. Uspešnost igranja je najbolj odvisna od primerno razvitih kondicijskih sposobnosti in tehnično-taktičnega znanja, sposobnosti in spretnosti igralcev. Slednje se kaže v izbiri številnih udarcev, ki jih igralci izvajajo v različnih igralnih okoliščinah, bodisi v napadalne ali obrambne namene.

Posebnost squasha je hiter let žogice na relativno majhnem igrišču. Druga značilnost so kotni udarci, ko žogica dotakne sprednjo steno po odboju od stranske oziroma zadnje stene igrišča. Zaradi tega prihaja do hitrih izmenjav udarcev med igralcema, kar daje igri njeno dinamično naravo. V igranju squasha lahko začnemo uživati že po nekaj minutah, vendar pa potrebujemo celo večnost, da postanemo mojstri te igre.

Napotki za igro

Ogrevanje

Pred začetkom tekme iam igralec na voljo pet minut (dve in pol na vsaki strani) za ogrevanje sebe in žogice na igrišču, predvidenem za tekmo. Če med tekmo pride do zamenjave žogice ali se je le-ta shladila zaradi daljšega premora, igralca pred nadaljevanjem ogrejeta žogico za igro primerne temperature. Katerikoli izmed igralcev sme med odmori oz. prekinitvami ogrevati žogico.

 

Točkovanje

Tekma se igra na tri dobljene nize. Vsak niz se igra do devet dobljenih točk, razen v primeru, ko pride do rezultata osem oba. Pri rezultatu osem oba se igralec, ki servis sprejema odloči, ali se niz igra do devet ali do deset dobljenih točk. Ko eden izmed igralcev doseže devet ali deset točk, zmaga niz (razlika pri tem ni pomembna). Točko lahko osvoji le server; nasprotnik lahko osvoji le menjavo servisa.

 

Servis

Igra se začne s servisom. Igralca prvega serverja določita z žrebom (vrtenje loparja). Igralec nato nadaljuje s serviranjem, dokler ne izgubi izamenjave žogic. Takrat pride do menjave in nasprotnik postane server. Igralec, ki je osvojil niz, začne servirati v naslednjem nizu. Na začetku vsakega niza ali ob menjavi servisa lahko server začne servirati s katerekoli strani. Dokler osvaja točke nadaljuje s serviranjem izmenjave z ene ali druge strani. Pri servisu server stoji vsaj z enim stopalom v servisnem polju.Dober servis najprej zadane sprenjo steno med servisno in zgornjo črto tako, da žogica (če ni udarjena preden pade na tla) pade v zadnjo četrtino igrišča na nasprotnikovi strani.

 

Potek igre

Igra načeloma v vsakem nizu poteka brez prekinitev od takrat, ko je eden izmed igralcev začel s servisom. Med koncem ene in začetkom druge izmenjave žog ne sme biti zavlačevanja. Med nizi je dovoljen odmor 90 sekund. Igralca smeta zamenjati dele oblačil ali opreme, če je to potrebno.

 

Pravilen udarec

Udarec je pravilen, če igralec žogico, preden se dvakrat odbije od tal, udari na sprednjo steno med spodnjo in zgornjo črto, ne da bi se pred tem dotaknil tal. Žogica lahko pri tem zadane stranske in/ali zadnjo steno, preden se dotakne sprednje stene. Udarec ni dober, če je bila žogica “slaba” (če se je odbila več kot enkrat od tal, ni bila udarjena pravilno ali pa je bila udarjena dvakrat), “spodaj” (če je žogica, po tem, ko je bila udarjena zadela tla, preden je zadela sprednjo steno ali je na sprednji steni zadela spodnjo črto ali desko pod njo ali “zunaj”, če je žogica zadela zgornjo črto na sprednji steni, stranske črte ali rob zadnje steklene stene ali česarkoli nad navedenimi omejitvami igrišča).

Kratka zgodovina

Korenine squasha segajo v začetek 18. stoletja. V tistem obdobju so v Londonskem zaporu (Fleet prison) igrali igro po imenu »rackets«. Zaporniki (dolžniki) so s prirejenim loparjem udarjali trdo žogico, ki je bila narejena iz neuporabnega in poškodovanega blaga v eno ali dve steni. V istem času so v angleških šolah igrali zelo podobno igro, imenovano »fives«. Pri tej igri so učenci žogico udarjali z dlanjo, po čemer so igro tudi imenovali. Kombinacijo omenjenih iger so poznali v šoli Harrow pri Londonu. Učenci so namesto trde žogice uporabljali žogico iz gume. Takšna žogica se je pri udarcu ob steno sploščila in zaradi tega manj odbijala ter omogočala večje število različnih udarcev. Igro so imenovali »soft rackets«. Leta 1865 so v šoli Harrow zgradili prva štiri igrišča in zato velja, da so učenci te šole začetniki igre, ki jo danes poznamo pod imenom squash.

Danes je squash razširjen po vsem svetu. Na najvišji tekmovalni ravni je v krovno organizacijo (World Squash Federation) včlanjenih več kot 120 držav, med njimi tudi Slovenija. Število registriranih igralcev pa je že preseglo številko 15ih milijonov.

V Sloveniji sodi squash med mlajše športne igre. Prvi igrišči sta bili leta 1987 zgrajeni v zimsko-športnem centru v hotelu Planja na Rogli. Kmalu za tem so bila igrišča zgrajena tudi drugod po Sloveniji. Leta 1992 je bila ustanovljena Squash zveza Slovenije, ki skrbi za razvoj squasha v Sloveniji na različnih ravneh in področjih.